Gruntowny remont „Rafała”

 

Trwa gruntowny remont i modernizacja pawilonu Rafał, jednego z segmentów najstarszej XIX-wiecznej części dawnego szpitala miejskiego nr 1 nazywanego przez rybniczan Juliuszem.

Rafał to budynek usytuowany u zbiegu ulic Miejskiej i Klasztornej. Nie był użytkowany od 2000 roku, gdy funkcjonujące tu wcześniej szpitalne oddziały przeprowadziły się do nowego szpitala w dzielnicy Orzepowice.
Wszystkie instalacje, drzwi, okna i dach zostaną wykonane na nowo. Prowadzone prace obejmują również łącznik pomiędzy pawilonami Rafał i Juliusz, który od strony ul. Klasztornej ma ozdobny charakter. W budynku urządzona zostanie przestrzeń wystawiennicza, którą wypełni w przyszłości ekspozycja ilustrująca historię medycyny i farmacji. Modernizacja budynku ma kosztować ponad 8,9 mln zł, 5,5 mln zł pokryje dotacja z Unii Europejskiej.